34 სხვადასხვა ქვეყნის საფირმო კერძი, რომელიც აუცილებლად უნდა გასინჯო ( ნაწილი II)
19. ნორვეგია: რაკფისკი
რაკფისკი ზამთრის კერძად ითვლება. ესაა კალმახი, რომელსაც ჯერ ამარილებენ რამოდენიმე თვის განმავლობაში, შემდეგ კი ხახვთან და არაჟანთან ერთად მიირთმევენ.
20. ფილიპინები: ადობო
ბევრ ქვეყანაში ადობოს სუნელებს უწოდებენ, ხოლო ფილიპინებზე ეს სპეციალური ხორციანი კერძია. საქონლის ან ღორის ხორცის ნაჭრებს თუშავენ სოუსში რომელიც შემდეგნაირად მზადდება: სოიოს სოუსი, ძმარი, ნიორი, წიწაკის ფხვნილი და დაფნის ფოთოლი.
21. პორტუგალია: ფრანსეზინია
ამ კერძის დასახელება ითარგმნება როგორც "პატარა ფრანგი ქალი". ესაა სენდვიჩი, რომელიც მზადდება ორი კვადრატული ფორმის თეთრი პურის ნაჭრებისგან, რომელთა შორის თავსდება ხორცის ნაჭერი, ზეთისხილით ფარშირებული ლორის ნაჭრები და ძეხვი. ეს ყველაფერი იფარება მდნარი ყველით და ტომატის სოუსიან თეფშზე იდება. სენდვიჩთან ერთად შემოგთავაზებენ ცივ ლუდს და შემწვარ კარტოფილს.
22. რუმინეთი: სარმალე
სარმალე ძალიან წააგავს ტოლმას. კომბოსტოს ან ვაზის დამარილებულ ფოთლებში გახვეულია ბრინჯის და ხორცის ფარში.
23. რუსეთი: შჩი
რუსული ბოსტნეულის და ხორცის სუპი, რომელიც ძალიან ნოყიერია და მშვენივრად ათბობს ზამთრის სუსხიან დღეებში.
24. საუდის არაბეთი: კასბა
მოხარშული ბრინჯი უამრავი სანელებლით: კარდამონით, შაფრანით, დარიჩინით, მუსკატის კაკალით და დაფნის ფოთლით. კასბა სუფრაზე ბოსტნეულთან და ხორცთან ერთად მიაქვთ.
25. შოტლანდია: შებოლილი ორაგული
შებოლილი ორაგულის თხელი ნაჭრები გაუცრელი ფქვილისგან გამომცხვარ პურებზე იდება, კარაქით ან ყველის და არაჟანის სოუსით. ძალიან გემრიელია ლიმონმოსხმული ვარიაცია.
26. სლოვაკეთი: დამფლინგები ბრინზას ყველით
კარტოფილის ცომის დამფლინგები ბრინზას ყველით და ბეკონით სლოვაკეთის ნაციონალური კერძია.
27. სლოვენია: კრანიული ძეხვი
მცირე ზომის ძეხვი ღორის ხორცის, მარილის, წიწაკის, წყლის და ნიორის საშუალებით დაუვიწყარ გემოს პირდება მსოფლიოს გურმანებს.
28. სამხრეთ აფრიკა: ბილტონგი
ბილტონგი ყველაზე ხშირად საქონლის ხორცისგან მზადდება, თუმცა ნებსმიერი ხორცისგან გემრიელი გამოდის, მაგალითად, სირაქლებას ხორცისგან. ხორცი თხელ ზოლებად იჭრება და შემდეგ სხვადასხვა სუნელებთან და მარილთან ერთად მარინადდება და შემდეგ შრება.
29. სამხრეთ კორეა: პანჩხანი
სმხრეთ კორეის ტრადიციული კერძი შედგება უამრავი რაოდენობის აპეტაიზერების და სალათებისგან, რომლებსაც ბრინჯთან ერთად მოგართმევენ. ესენია: კიმჩხი - დამარინადებული ბოსტნეული ცხარე წითელი წიწაკით, ნამული - შემწვარი ბოსტნეული, რომელიც კუნჟუტის ზეთით, ძმრით და ნივრითაა შეზავებული და ჩონი - მაჭკატების კორეული ვერსია და ა.შ.
30. ესპანეთი: ჰამონ იბერიკო
სპეციალური ჯიშის ღორები სპეციალურ დიეტაზე იმყოფებიან, რათა ეს ესპანური დელიკატესი დააგემოვნოთ. ხორცს ზღვის მარილს აყრიან და შემდეგ რამოდენიმე წლის მანძილზე კიდებენ კარგად განიავებად ოთახში. მზა ჰამონი თხელ ნაჭრებად იჭრება და ღვინოსთან, ხრაშუნა პურთან და ზეთისხილთან ერთად მიაქვთ სუფრაზე.
31. არაბთა გაერთიანებული საამიროები - შაურმა
შაურმა - ერთ-ერთი ველაზე პოპულარული კერძი ამავე დროს ყველაზე იაფიცაა. პიტაში გახვეული შემწვარი ხორცი სხვადასხვა ბოსტნეულით. შესანებებლად გამოიყენება ტახინი, ჰუმუსი და ცხრე სოუსი.
32. უკრაინა: ვარენიკები
უკრაინული ვარენიკები - წყალში მოხარშული ცომი სხვადასხვა შიგთავსით. ეს შეიძლება იყოს კარტოფილი, კომბოსტო, ხორცი ან ხაჭო. ვარენიკებთანნ ერთად მოაქვთ შემწვარი სალა ხახვით და არაჟანით.33. აშშ: ჰაბურგერი
მცირე ზომის ფუნთუშა პომიდორის ნაჭრით, კატლეტით, სალათის ფურცლით და ხახვით - ეს ამერიკელების იდეალური კერძია. სენდვიჩთან ერთად რეკომენდებულია კარტოფილი ფრი და რძის კოქტეილი
34. ვენესუელა: პაბელლონ კრიოლო
ვენესუელის ნაციონალური კერძის შემადგენლობაში შედის დაკუწული საქონლის ხორცი, ბრინჯი, შავი ლობიო და ყველი. სუფრასთან ჩვეულბრივ შემწვარ კვერცხთან ერთად მოაქვთ.